Jeep CJ-1 Serisi



Merhaba sevgili Jeep severler,

Jeep 4x4 bloğumda ki ikinci yazıma Jeep markasının en çok sevdiğim ve bir gün benimde olacak dediğim bir modelinden başlayacağım. Jeep CJ tabi ki. En sevdiğim araçlarındandır. Efsanedir candır!

Bu ve bundan sonraki yazılarımda bol bol Jeep CJ hakkında sizlere bilgi vermeye çalışacağım. Geçmişten bugüne Jeep CJ gelişimine hep birlikte şahit olacağız. Jeep markasının en sevilen modelinden olan Jeep CJ ile hep birlikte destansı bir maceraya yol açacağız sizlerle.

İkinci dünya savaşında ilk prototip üretilmiştir. Daha önceleri sivil araç olarak kullanılan Jeep CJ daha sonraları askeri araç olarak kullanılmaya başlandı. 1944 yılında üretilen ilk prototip aynı temeller baz alınarak 1986 yılına kadar üretilmeye devam etti. Bu yıllar arasında Jeep CJ yedi değişik versiyonu ile üretildi.

Günümüzde hala üretilen Jeep CJ ismi 1987 yılında Jeep Wrangler tarafından değiştirildi. Son üretilen Jeep CJ serileri 7 ve 8 olarak tarihe geçmiştir.

Geçmişten günümüze Jeep CJ 4x4 araçları;

4x4 Jeep CJ-1 Serisi

Makalemizin başında belirttiğimiz üzere Jeep CJ-1 Serisi 1944 yılında üretilmeye başlandı. Serinin ilk araçları olan bu 4x4’ler ikinci dünya savaşında bazı modifiye’ler yapılarak tekrar oluşturuldu. İlk adı Willys CJ olan bu 4x4, daha sonra tasarlandıktan sonra Jeep CJ olarak yeni ismi verilmiştir. Herhangi bir yazılı çalışma olmadan birkaç ay içerisinde tasarlanıp savaş meydanlarında kullanılmaya başlanmıştır. Jeep markası için çok önemli olan bu araçlar için bu yıl dönüm noktası olmuştur.
Jeep CJ-1 görünümde çok basit bir araçtır. Motorunu kapatan kaputu haricinde her yeri açıktadır. Bagaj kaputu gibi bir yeri de yoktur. İnsan taşıma amaçlı ve zorlu yollarla baş edebilecek aynı zamanda hızlı olması için düşünülmüştür. Buna rağmen kim bilebilirdi ki onun bir gün 4x4 dünyasının sevimli araçlarından biri yapacağını…

Evet, ilk serinin anlatımından sonra Jeep 4x4 bloğumda ki ikinci yazıma da son vermiş bulunuyorum. Bundan önceki makalemde sizlere o müjdeli haberi vermiştik. “Jeep 4x4 Türkiye Blog Yayında” isimli makalemizde sizlerle neleri paylaşacağımı, ne gibi bilgiler vermeye çalışacağımdan bahsetmiştim. İsterseniz bu makaleme de tıklayarak erişebilirsiniz.

Bir sonraki yepyeni Jeep 4x4 makalemde görüşmek dileğiyle. Umarım beğendiğiniz, bilgi verici, az ama bir o kadar hoş ve keyifli bir Jeep makalesi olmuştur.

Sağlıcakla kalın.